Υλικά σε επαφή με τρόφιμα

Αθηνά Σπινάσα
Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, Τάξη Γ΄
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γαρυφαλλιά Καζολέα, Ευδοκία Πατσιλινάκου

Οι σημαντικότερες κατηγορίες υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα είναι το κεραμικό, το πλαστικό, το μέταλλο, το χαρτί και το γυαλί. Η συσκευασία αποσκοπεί στο να προφυλάσσει το τρόφιμο από εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να το βλάψουν, ενώ θα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του καταναλωτή. Το κεραμικό χρησιμοποιείται ως δοχείο υποδοχής κάποιων παραδοσιακών προϊόντων, αλλά φθίνει συνεχώς ως προς τη συχνότητα της χρήσης του. Το γυαλί παραμένει εν χρήσει ακόμα και σήμερα και ανάλογα με τη χημική του σύνθεση αποκτά αντοχή, ενώ είναι αδρανές, στεγανό και πολύ πρακτικό στη χρήση του. Το μέταλλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών συσκευασίας τροφίμων είτε με τη μορφή λευκοσίδηρου είτε με τη μορφή αλουμινίου. Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή του εξοπλισμού μονάδων παραγωγής τροφίμων. Το πλαστικό αποτελεί το νεότερο και περισσότερο χρησιμοποιούμενο υλικό συσκευασίας των τροφίμων χάρη στο χαμηλό του κόστος και τις πολλαπλές του ιδιότητες. Το χαρτί, κυρίως σε συνδυασμό με άλλα υλικά, χρησιμοποιείται και αυτό ως υλικό συσκευασίας. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα υλικά συσκευασίας είναι ποικίλα με σημαντικότερο τη μετακίνηση (μετανάστευση) ουσιών από τη συσκευασία στο τρόφιμο.

   
Πατήστε για δείτε την παρουσίαση της εργασίας   Για να δείτε την εργασία πατήστε εδώ