Χημικά πρόσθετα, συντηρητικά τροφίμων, τεχνολογία συντήρησης τροφίμων τότε και τώρα

Δήμητρα Τομάρα, Κυριακή Φαμελιάρη
Β΄ Τοσίτσειο-Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης, Τάξη Β΄
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Παναγιώτα Παυλή

 

          Για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα είναι απαραίτητη η συντήρησή τους. Παλαιότερα, τρόπους συντήρησης αποτελούσαν η αποθήκευση τροφίμων σε χιόνι, το πάστωμα, το κάπνισμα, η αποξήρανση, το βράσιμο, η κονσερβοποίηση κ.ά. Πολλές από αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, στα τρόφιμα προστίθενται χημικά συντηρητικά, δηλαδή ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ορισμένα από αυτά έχουν αναφερθεί ως επιβλαβή. Γι’ αυτό και γίνονται συνεχείς έλεγχοι, για την καταλληλότητά τους. Υπάρχουν και πολλά άλλα χημικά πρόσθετα   που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τις οργανοληπτικές ιδιότητες του τροφίμου (π.χ. άρωμα), να διευκολύνουν τη λήψη του (π.χ. γαλακτωματοποιητής) και να ευνοήσουν την εμπορευματοποίησή του. Αυτά κωδικοποιούνται από το διεθνές σύστημα Ε, το οποίο έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι χρωστικές,   συντηρητικές, αντιοξειδωτικές, ομοιογενοποιητές, ενισχυτικά γεύσης ή γλυκαντικές ουσίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιες χημικές ουσίες υπάρχουν στα τρόφιμα χάρη στη φύση.

 

 
Πατήστε για δείτε την παρουσίαση της εργασίας   Για να δείτε την εργασία πατήστε εδώ