Ενζυμικές αντιδράσεις στη βιομηχανία ποτών και τροφίμων, αλκοόλ και αλκοολισμός

Ειρήνη Μήτση
Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, Τάξη Β΄
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Γιαννακοπούλου

 

Τόσο στη βιομηχανία ποτών όσο και στη βιομηχανία τροφίμων η χρήση των ενζύμων είναι ευρεία. Τα ένζυμα είναι καταλύτες και ο ρόλος τους είναι η επιτάχυνση των αντιδράσεων για την παραγωγή προϊόντων και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικά για τη βιομηχανία. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον, γιατί περιορίζουν τη δημιουργία αποβλήτων, είναι αρκετά εξειδικευμένα και αποτελεσματικότερα από άλλους καταλύτες, γι’ αυτό και προτιμούνται. Τα ένζυμα κατατάσσονται σε τάξεις βάσει της φύσης των δεσμών και των αντιδράσεων που καταλύουν. Και η ονοματολογία τους γίνεται με βάση κάποιους κανόνες. Στις βιομηχανίες λιπαρών ουσιών χρησιμοποιούνται τα λίπη και τα έλαια. Σε αυτόν τον κλάδο παρατηρούμε το πρόβλημα της ετερογενούς κατάλυσης. Η επίλυση αυτού επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Ο πιο σημαντικός είναι αυτός της πραγματοποίησης της αντίδρασης σε μικρογαλακτώματα, συστήματα που αποτελούνται από νερό, υδρόφοβο διαλύτη και επιφανειακά ενεργές ουσίες. Τα ένζυμα συμμετέχουν στη διαδικασία της ζύμωσης, η οποία είναι χρήσιμη στην παραγωγή των τροφίμων και των ποτών. Τα περισσότερα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά, ίσως να μην μπορούσαν να παραχθούν χωρίς τη βοήθεια της ζύμωσης. Το ψωμί, το τυρί, το ξύδι και άλλα συναφή προϊόντα είναι αποτελέσματα ζυμώσεων. Επιπλέον, το κρασί, όπως και η μπύρα, είναι ορισμένα αλκοολούχα ποτά τα οποία είναι αρκετά διαδεδομένα και παράγονται χάρη στη διαδικασία της ζύμωσης. Τα ένζυμα δε σχετίζονται μόνο με την παραγωγή ποτών αλλά και με τον μεταβολισμό στον οργανισμό και το πώς επιδρούν στο κάθε άτομο βάσει ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών του. Τα αλκοολούχα ποτά καμιά φορά δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις στα άτομα που τα καταναλώνουν και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η σοβαρότερη όμως επίπτωση του αλκοόλ είναι ο αλκοολισμός. Ο αλκοολισμός είναι ασθένεια και απαιτεί άμεση θεραπεία. Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν διάφοροι φορείς που ενημερώνουν για την πρόληψη του εθισμού στο αλκοόλ αλλά και για την αντιμετώπιση του με προγράμματα σε κέντρα απεξάρτησης.

 

 
Πατήστε για δείτε την παρουσίαση της εργασίας   Για να δείτε την εργασία πατήστε εδώ