Χημικά πρόσθετα τροφίμων

Αιμιλία Ράπτη, Αναστασία Ράπτη,
Χριστίνα-Βαρβάρα Σγουράκη, Ιωάννα Σεμένογλου
Α΄ Τοσίτσειο-Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης, Τάξη Β΄
Υπεύθυνος καθηγητής: Παναγιώτης Βάββας

 

Τα χημικά πρόσθετα προστίθενται σε ένα τρόφιμο για την παρασκευή, τη συντήρηση και τη βελτίωση των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών (π.χ. γεύση, εμφάνιση, οσμή). Χωρίς αυτά, η αλλοίωση των τροφίμων θα ξεκινούσε πολύ νωρίτερα στην αλυσίδα επεξεργασίας και μεταφοράς των τροφίμων. Τα πρόσθετα εξασφαλίζουν, επίσης, την καλή κατάσταση των τροφίμων όσο καιρό αυτά παραμένουν εκτεθειμένα στα ράφια των καταστημάτων και αγράφονται στις συσκευασίες με το γράμμα E και ένα χαρακτηριστικό τριψήφιο αριθμό (π.χ. E100, E101) ή με τη χημική τους ονομασία.

H χρήση τους καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχουν στη βιβλιογραφία μελέτες που συσχετίζουν κάποια από αυτά με βλάβες στην υγεία. Με βάση αυτά τα δεδομένα αναγράφεται στα προϊόντα η διατροφική επισήμανση (ετικέτες που αναφέρουν τα συστατικά ενός προϊόντος), ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές.

 

     
Πατήστε για δείτε την παρουσίαση της εργασίας   Για να δείτε την εργασία πατήστε εδώ