Εισαγωγή στη Μοριακή Γαστρονομία – Βασικές εφαρμογές

Μαρία-Αμαλία Τουρνή, Δάφνη Τσουβαλά
Α΄ Τοσίτσειο-Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης, Τάξη Β΄
Υπεύθυνος Καθηγητής: Παναγιώτης Βάββας

 

Η μοριακή γαστρονομία εφαρμόζεται από επιστήμονες και επαγγελματίες παρασκευής τροφίμων και μελετά τις φυσικές και χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διαδικασία της θερμικής επεξεργασίας των τροφίμων και της προετοιμασίας των συνταγών. Ο όρος «μοριακή» επινοήθηκε το 1998 από τους φυσικούς Nicholas Kurti και Herve This από την Οξφόρδη. Διερευνά και επιδιώκει να εξηγήσει τις διεργασίες για το μετασχηματισμό των συστατικών, καθώς και τα οικονομικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά στοιχεία της μαγειρικής τέχνης και της γαστρονομίας γενικότερα. Στοιχεία σχετικά με τη χρήση χημικών μεθόδων για το καθημερινό μαγείρεμα υπάρχουν ήδη από τον 18ο αιώνα.

 

 

     
Πατήστε για δείτε την παρουσίαση της εργασίας   Για να δείτε την εργασία πατήστε εδώ