logo

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης το «7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο»με θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ο οποίος τιμήθηκε το 2018με την κορυφαία διάκρισηRolf Nevanlinna Prize για τη συμβολή του στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο τίτλος της ομιλίας του καθηγητή Κ. Δασκαλάκη είναι «Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας;».

Σκοπός του Συνεδρίου, που αποτελεί προσομοίωση επιστημονικών συνεδρίων, είναι να φέρει τους μαθητές αντιμέτωπους με τον δυναμικό κόσμο της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και τους πολλαπλούς δρόμους που αυτή ανοίγει στο μέλλον. Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για τεχνικά άψογες κατασκευές, για νοήμονες μηχανές, για έξυπνες εφαρμογές και έξυπνες πόλεις, για νέα υλικά, για πρωτοποριακές θεραπείες, για ευφυή λογισμικά, για μεγάλα δεδομένα, για δίκτυα επικοινωνίας. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε και να αποφασίσουμε ποια απ’ όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα οδηγήσουν τον κόσμο και τον άνθρωπο σε ένα αύριο πιο εύκολο αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό; Το Συνέδριο επιδιώκει να καταστήσει σαφές στους μαθητές ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον σημερινό νέο είναι να επινοήσει το μέλλον του.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως εισηγητές μαθητές από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Τιράνων καθώς και μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής. Ειδικότερα, 700 μαθητές με την καθοδήγηση 120 περίπου εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εργάστηκαν σε ομάδες, διερεύνησαν, προβληματίστηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα αιχμής που θέτει η ψηφιακή τεχνολογία. Το αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι 130 εργασίες που οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάζουν δημόσια στο Συνέδριο ως εισηγήσεις, poster, εργαστήρια, ταινίες μικρού μήκους, δρώμενα, έκθεση εικαστικού υλικού, ρητορικά αγωνίσματα, ψηφιακές εφαρμογές.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς και ανθρώπους των γραμμάτων, οι οποίοι έχουν στηρίξει επιστημονικά τις μαθητικές εργασίες και τις ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου θα προεδρεύσουν στις συνεδρίες και θα συνομιλήσουν με τους μαθητές και το κοινό.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλες συνεδρίες στο Κεντρικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο και αίθουσες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης στη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, διότι αποτελεί όχημα παιδείας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το Συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας.

Η ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Δασκαλάκη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας των Αρσακείων Σχολείων https://arsakeio.gr και της σελίδας τους στο facebook.

Επικοινωνία:

Εποπτεία Σχολείων                                Τηλ. 2106755555, Εσωτ. 140, 125  

Ηλεκτρονική διεύθυνση:                         http://synedria.arsakeio.gr/


Συνοπτική Παρουσίαση του Μαθητικού Συνεδρίου

Θέμα

«Σύγχρονος άνθρωπος και ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί»

Κεντρικός ομιλητής

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής ΜΙΤ

Θεματικές περιοχές συνεδρίου

 • Εκπαίδευση
 • Επικοινωνία – Ενημέρωση
 • Πολιτισμός
 • Υγεία
 • Αστικό και φυσικό περιβάλλον
 • Οικονομία

Εισηγητές-μαθητές

700 μαθητές από όλα τα Αρσάκεια Γυμνάσια και Λύκεια και μαθητές Λυκείων από δημόσια και ιδιωτικά, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής

Εκπαιδευτικοί – καθοδηγητές των μαθητών

120 εκπαιδευτικοί (Πληροφορικής, Μαθηματικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι, Χημικοί, Τεχνολόγοι, Φιλόλογοι, Θεολόγοι, Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας, Κοινωνιολόγοι, Οικονομίας, Καλλιτεχνικών, Θεατρολόγοι, Μουσικοί κ.ά.)

Επιστημονική Επιτροπή –

Προεδρεύοντες στο συνέδριο

11 Πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των γραμμάτων από:

 • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 • Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Εκτιμώμενος αριθμός μαθητών που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο

2000 μαθητές και μαθήτριες Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου

Τόπος - Χρόνος

Αρσάκεια- Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης

Τετάρτη και Πέμπτη 17 και 18 Απριλίου 2019, 9.30-14.15