«Σύγχρονος Άνθρωπος - Σύγχρονη Διατροφή, Μία Φιλοσοφική προσέγγιση!»

Την Τρίτη 16-10-2012 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής ο Πρόεδρος του Χημικού Τμήματος Καθηγητής Αντώνης Καλοκαιρινός έδωσε διάλεξη με θέμα: «Σύγχρονος Άνθρωπος - Σύγχρονη Διατροφή, Μία Φιλοσοφική προσέγγιση!». Ο Καθηγητής έθεσε προβληματισμούς στους μαθητές όπως: «Γιατί ζούμε;», «Μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας;», «Γιατί πεθαίνουμε;». Οι μαθητές ανακάλυψαν τον χημικό ορισμό της ζωής, έμαθαν για τις «ελεύθερες ρίζες» και τα αντιοξειδωτικά και εντυπωσιάστηκαν από τα πειράματα που είδαν με πρώτες ύλες τρόφιμα από το καθημερινό τραπέζι.

Περισσότερα: «Σύγχρονος Άνθρωπος - Σύγχρονη Διατροφή, Μία Φιλοσοφική προσέγγιση!»

Θεατρικό χημείας – Ημέρα χημείας

Για μία ακόμη χρονιά την Τετάρτη 4 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης Η Ημέρα Χημείας’. Οι μαθητές της Β΄ τάξης του τμήματος Χημείας Επιλογής παρουσίασαν στους συμμαθητές τους ένα θεατρικό δρώμενο, για τα οπτικά εφέ του οποίου χρησιμοποίησαν χημικά αντιδραστήρια και εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι: Ζαχαρίας Γιαννέλος, Ραφαήλ Δομένικος, Ελεονώρα - Ιωάννα Ιωαννίδη, Παναγιώτης Καλογρίδης, Γρηγόριος Καριανάκης, Ζωή Λάμπρου, Νίκη Μαυραγάνη, Βασιλική Μπαλτζή, Βασίλειος Παπαευθυμίου, Καλλιρρόη Ρόδη, Ιωάννης-Πέτρος Σαχίνογλου, Θεοδώρα Στεφανίδου, Δανάη Τσέλου και Ιωάννα Φραγκούλη.

Περισσότερα: Θεατρικό χημείας – Ημέρα χημείας

Συμμετοχή του Α΄ Τοσιτσείου – Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης σε πειράματα Χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

      Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), σε συνεργασία με το British Council και το ΔιΧηΝΕΤ, διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Χημείας, τα Κυριακάτικα Πρωινά, μια σειρά από διαδραστικά, θεατρικά δρώμενα και πειράματα που σκοπό έχουν να μεταφέρουν στους νέους και στο ευρύτερο κοινό την ομορφιά και τη φαντασία της επιστημονικής σκέψης, καθώς και ν’ αποκαλύψουν τη μεγάλη προσφορά της Χημείας στην καθημερινή μας ζωή.

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011, 60 περίπου μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Τάξεως του Α΄ Τοσιτσείου-Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης, παρακολούθησαν μια σειρά πειραμάτων με θέμα: « Γεύσεις, αρώματα και χρώματα Χημείας >> στο ΕΙΕ. Τους μαθητές και μαθήτριες συνόδευσαν στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών οι καθηγητές και καθηγήτριές τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να δουν τη μοναδική έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ << Τα Βραβεία Νόμπελ Χημείας (1901-2010)>>, καθώς και να ξεναγηθούν από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Μουσείου Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, κ. Γεώργιο Μάρκου. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή της χρονιάς 2011, ως Διεθνούς Έτους Χημείας, συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την απονομή Βραβείου Νόμπελ Χημείας στη Maria Sklodowska Curie και δίνει την ευκαιρία να εορταστεί παράλληλα η προσφορά των γυναικών στην επιστήμη.

Περισσότερα: Συμμετοχή του Α΄ Τοσιτσείου – Αρσακείου Γυμνασίου Εκάλης σε πειράματα Χημείας στο Εθνικό Ίδρυμα...

Φοιτητές για μία ημέρα

Μια διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν οι μαθητές τού τμήματος Χημείας επιλογής τής Β΄ τάξης τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης. Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κ. Βάββα, επισκέφθηκαν το Τμήμα Χημείας τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού περιηγήθηκαν στους χώρους τού Τμήματος τους υποδέχθηκε στο εργαστήριο ο επίκουρος καθηγητής κ. Νικόλαος Ψαρουδάκης. Ακολουθώντας τις οδηγίες του και με τη βοήθεια τού καθηγητή τους έφεραν εις πέρας το πείραμα που είχαν προετοιμάσει ήδη στο εργαστήριο για να το ολοκληρώσουν για τους μαθητές. Στόχος τού πειράματος ήταν η παρασκευή ενός συμπλόκου τού χαλκού με αμμωνία.

Περισσότερα: Φοιτητές για μία ημέρα