Οξύτητα ελαιόλαδου, ποιότητα και γεύση
Νίκος Μέλλος, Αλέξανδρος Λάττας
Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, Τάξη B΄
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Γιαννακοπούλου
Το ελαιόλαδο είναι μια λιπαρή ρευστή ουσία, η οποία παράγεται από την έκθλιψη του καρπού της ελιάς και όχι από το κουκούτσι του καρπού, όπως άλλα λάδια. Το ελαιόλαδο είναι μίγμα εστέρων της γλυκερίνης με λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό (ακόρεστο), στεατικό και παλμιτικό (κορεσμένα). Κύριος δείκτης ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και των άλλων λιπαρών ουσιών, είναι ο αριθμός υπεροξειδίου, που είναι το μέτρο του βαθμού της ταγγίσεώς του και στη βιομηχανία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την οξύτητα. Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία. Ο βαθμός οξύτητάς του υποδηλώνει την περιεκτικότητα τού προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά
Πατήστε ↑ για δείτε την παρουσίαση της εργασίας | Για να δείτε την εργασία πατήστε εδώ ↑ |